Vi vill alla ha en god ekonomi, men vägen dit kan verka svår. Oavsett din nuvarande ekonomiska situation finns det alltid sätt att börja förbättra den.
Översikt
God ekonomi är inte detsamma som en bra lön. En person kan tjäna 30 000 kronor netto i månaden, men ha utgifter på sammanlagt 25 000 kronor nästkommande månad – 5000 kronor kvar. En annan person har en månadsinkomst på 17 000 kronor netto, men gör å andra sidan bara av med 10 000 kronor nästa månad – 7000 kronor kvar. Den sistnämnda personen kommer klara sig bättre vid arbetslöshet eller sjukdom. För att få en god ekonomi måste du börja med att skaffa dig en översikt över inkomster och utgifter. Logga in på din internetbank och analysera dina utgifter: hur mycket handlar du mat för varje månad? Prenumerationer på tidningar och appar? Bensin och resor? Kläder? Besluta dig för hur mycket pengar som du vill ha över varje månad och bestäm dig för en månatligt mat-, klädes- och prenumerationssumma. Du kommer att bli förvånad över hur bra du kan leva på lite mindre pengar.
Du bör också se över hyra, elkostnader och lån. Kan du lägga om dina lån för att få bättre ränta? Spara energi genom att byta ut fönster? ”Många bäckar små, bildar en stor å” gäller särskilt ett hus och du kan spara in tusenlappar per år genom att se över varje husräkning, men också tänka igenom på vilket sätt huset använder energi och kostar på olika sätt.
Jobbet
Jobbet ger inkomst, men skapar också en del kostnader. Om du är företagare med eget kontor, bör du se över möjligheten att hyra en arbetsplats på ett kontorshotell Stockholm city, vilket både kan medföra lägre kostnad mot egen lokal, men också andra företagare att samverka med, vilket kan ge mer inkomst. Om du inte går, cyklar eller åker kollektivt till jobbet, bör du se över de möjligheterna eller om du kan samåka med någon. Om du måste köra bil till jobbet bör du köra en så bensin/dieselsnål bil som möjligt. Du kan faktiskt spara tusenlappar genom att köpa en mindre och billig bil som inte drar så mycket och använda den som pendlarbil.
Genom om laga storkok och frysa in lagom portioner och ta med som lunch till jobbet, kan du både äta mättande, gott och nyttigt – och samtidigt spara in många sköna hundralappar.
Extrainkomster
Om du tycker att lönen är för liten eller utgifterna för stora kan du satsa på en extrainkomst. Nästan alla personer kan skaffa sig en extrainkomst, det handlar bara att komma på vad man har att erbjuda. Om du orkar och det finns möjlighet, kan du jobba extra. Det är lättast att orka jobba extra om man har ett särskilt mål: en resa, få ner lånen etc. Ett annat sätt är att sälja av gamla saker – du kan ha tusentals kronor som bara ligger i ditt förråd utan att du vet om det. Om du har ett rum över kan du hyra ut det, likaså om du har en sommarstuga.