Det som aldrig får glömmas bort när det kommer till ekonomi och privatekonomi i synnerhet är att man aldrig får lägga alla äggen i en och samma korg. Har man alla sina sparade pengar investerade i en och samma produkt eller ett och samma företag så är det lätt hänt att man både vinner stort för att sedan också förlora stort. Fråga alla som suttit upp och ned i ett känt företag som gör fingeravtrycksläsare. Kort och gott, diversifiering är livsviktigt för den som vill kunna sova relativt gott om nätterna även då det svänger på börsen.
Den klassiska modellen är aktier plus din ålder i räntepapper
Vi har pratat mycket om aktier på sidan men det är viktigt att komma ihåg att även räntebärande papper skall vara en fast del i var mans eller kvinnas portfölj. Anledningen till detta är att de inte tappar i värde på samma sätt som aktier under de år då marknaden är orolig. Enkelt sett kan man säga såhär. Om jag lånar ut 100 kronor till dig så är du, oavsett humör på börsen, fortfarande skyldig mig 100 kronor och så länge du finns kvar och andas så kommer du att betala tillbaka dem. Så fungerar det med räntepapper i olika former och därför är de ett populärt alternativ till aktier och aktiefonder.
Den förväntade avkastningen är dock mycket lägre för räntepapper än för börsen i genomsnitt och det är därför aldrig bra att ha för mycket räntebärande i sin portfölj. Tumregeln är att man skall ha 100% minus sin egen ålder i aktier och resten i räntebärande papper. Det vill säga att om man är 20 år gammal så är en fördelning på 80 och 20 att föredra. Är man däremot 60 och betydligt närmre exempelvis en stundande pension där man behöver ha sina pengar så är det rekommenderat att bara ha max 40 % aktier i portföljen. Tar man åldersregeln och gör den till sin så riskerar man aldrig att ta för mycket eller för lite risk.