För väldigt många så är distinktionen mellan en ETF, en exchange traded fund, och en vanlig fond väldigt otydlig och sanningen är att det heller inte är speciellt mycket som skiljer dem åt. För inte så många år sedan, i samband med att aktieintresset återigen började stiga efter de tunga åren kring 2008 så började svenska sparare få tillgång till en ny sorts investeringsprodukt. Så kallade exchange trade funds, eller börshandlade fonder. De var ofta, vilket de fortfarande i huvudsak är, en billigare produkt än de regelrätta fonderna och följde/följer nästan uteslutande olika index.
Att de blev så populära och numera, på samma sätt som enskilda aktier och vanliga aktiefonder, hör till det självklara utbudet av investerings-bara produkter hängde mycket ihop med just det billiga priset. I ett inslag hos SVT så förklarar deras expert ganska bra vilka skillnader som finns mellan fonder och ETF:er. Eftersom en ETF i regel sköts helt automatiskt så uppstår för utgivaren minimala kostnader vilket i sin tur gör fonden väldigt mycket billigare för slutkonsumenten. Skillnaden mot en vanlig fond är att den senare ofta sköts av förvaltare utav kött och blod och således drar väldigt mycket högre kostnader vilka sedan skjuts över på kunden.
ETF:er kan handlas i realtid och öppnar upp för nya marknader
Nu har det i och för sig kommit nya regler under 2018 vilket begränsar urvalet av ETF:er för den vanlige småspararen men det kan ändå vara värt att titta på de ETF:er som finns öppna för handel när man vill diversifiera sitt sparande till nya marknader eller områden. Dessutom handlas fonderna i realtid så man behöver inte vänta på en ETF likt man väntar på andelarna i en vanlig fond.